Historia om Furusunds Handelsträdgård

Det var farfar Per-Otto Norstedt, utbildad trädgårdsmästere vid Frescati 1896, som flyttade från Norrtälje till Furusund 1911. Handelsträdgården placerades först nere på Strandvägen på Furusund men 1931 köptes den nuvarande trädgården som ligger mellan landsvägen och Friluftsvägen. 

Farfar Per-Otto var en av de första trädgårdsmästarna som odlade tomater i Sverige. Tomater var då, i början av förra seklet, en okänd grönsak i landet. 1947 tog sonen Lasse och hustrun Ingrid över verksamheten och drev den vidare ungefär som tidigare. För att få ekonomin att gå ihop drev Lasse även en taxirörelse. De fyra barnen fick jobba en hel del med att sköta om blommor och rensa jordgubbsland. På den tiden eldades växthusen utifrån med ved och vissa kalla vårnätter fick man gå man ur huse för att elda hela natten igenom så att inte grödan skulle frysa bort. 

historia.png

1988 tog nuvarande generation över en sliten rörelse och vi började med att riva ner de gamla växthusen och sätta upp plasttunlar istället. 1990 kom det första riktiga växthuset och idag har vi över 2 000 kvm växthusyta. I början jobbade vi vidare med samma sak som tidigare, det ville säga odling av tomater, gurka, potatis och blommor samt grönsaker på friland. Det var dock inte rationellt och mycket slitsamt. Ett tag odlade vi också julstjärnor men det blev för dyrt på grund av de höga elpriserna.

Idag odlar vi för hemförsäljning. Några bidrag har vi inte fått utan vi har finansierat allt själva. Det har varit viktigt för oss att få en fram en modern anläggning som är lätt att hantera och är hållbar. Skjutbara odlingsbord samt bevattnings- och klimatanläggning är några av de saker vi installerat och köpt in. Datorer sköter det mesta och gardiner som isolerar på vintern och kyler av på sommaren är ytterligare saker som underlättar arbetet.  

Text tagen från följande källor
Öskaret våren 2011, s 4-5, journalist Anita Bertilsson
Handelsträdgårdarna i Roslagen, s 8, Figurera reklam och kommunikation
Loggboken från kust till hav 2005, s 170, journalist A. Svante Palm

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)